Hoe geurbeleving de zorgsector ten goede komt

Heb je ooit een gevoel gehad bij een bepaalde geur dat je onmiddellijk naar een specifieke tijd of plaats in je geheugen bracht? Een bepaald parfum kan je doen denken aan een knuffel van een geliefde, of houtrook kan ja brengen bij een knisperende vuur op warme zomeravonden.

Als het tijd is om de zorg voor een geliefde bejaarde in de handen van iemand anders te leggen, is het niet altijd een gemakkelijke taak. Je wilt dat jouw geliefde goed wordt verzorgd, dus het vinden van de juiste seniorenzorginstelling kan vaak een ontmoedigende taak zijn. Je wilt een moderne, mooie faciliteit, een warm en zorgzaam personeel en een plek vinden die goed voelt.

Als je ooit een bejaardentehuis hebt bezocht, zal je snel ontdekken dat ze niet allemaal op peil zijn, en zelfs als ze er mooi uitzien, ruiken ze vaak niet mooi vanwege het aanwezigheid van de bepaalde geuren die we liever snel vergeten.

De overgang van thuis naar een bejaardenzorginstelling is al moeilijk genoeg zonder negatieve ervaringen. En er kunnen er veel van zijn - sommige die niet kunnen worden geholpen en anderen die kunnen worden vermeden. Om deze reden, plus vele anderen hieronder, zullen we je laten zien hoe omgevingsgeur een meer uitnodigende sfeer creëert en gasten en potentiële bewoners het gevoel geeft dat ze de juiste keuze hebben gemaakt met jouw faciliteit.

Geurbeleving in de zorg

Onze slimme geursystemen vernevelen essentiële oliën, zetten ze om in onzichtbare moleculen en verspreiden ze door de hele faciliteit. Specifieke essentiële oliën worden gekozen om bepaalde effecten te bereiken. Lavendel ontspant bijvoorbeeld, citrus geeft energie en kaneel bevordert de focus en een gevoel van zelfvertrouwen. En dat zijn maar een paar voorbeelden. Er zijn er duizenden meer...

Als jouw ouderenzorginstelling nog geen geurmachine in de omgeving heeft geïntroduceerd - of als je de oudere, minder effectieve methoden van kaarsen of aan de muur gemonteerde dispensers gebruikt - volgen hieronder 5 redenen waarom je geurmarketing zou moeten gebruiken in jouw seniorenzorginstelling.

#1: Geur verbetert de waarneming
Een aangename en uitnodigende geur kan een krachtige eerste indruk creëren die de weg vrijmaakt voor een veelbelovende interactie met facilitaire administratie en personeel. Een onaangename geur kan het gesprek in een neerwaartse spiraal brengen. Het laatste wat je wilt is een ongewenste geur die potentiële bewoners weg stuurt naar een andere faciliteit die niets doet dan beter ruiken. Vergeet niet dat onaangename geuren slecht zijn voor het bedrijfsleven!
 #2: Geur verbetert de perceptie van het interieur
Als jouw seniorenzorginstelling een cosmetische lift nodig heeft en je budget beperkt is, probeer dan onze geurmachines. De geur biedt een zuinigere update dan verse verf en een nieuwe inrichting. Sommige geuren kunnen zelfs van invloed zijn op hoe de grootte van een kamer wordt waargenomen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat lichte geuren zoals groene appel, komkommer, aloë vera of citrus de ruimtes groter en opener maken, terwijl kruidige, houtachtige of zoete geuren het tegenovergestelde effect kunnen hebben.
#3: Geur verbetert de stemming en helpt fysieke uitdagingen onder controle te houden
Vanwege de inherente factoren van veroudering ervaren bewoners van ouderenzorginstellingen vaak negatieve emoties zoals angst en agitatie, evenals fysieke uitdagingen zoals slechte eetlust, geheugenverlies en slapeloosheid.
Geur kan dienen om te functioneren als een soort voortdurende 'klinische aromatherapie', helpen om bewoners te kalmeren, gezond gedrag aan te moedigen en zelfs aangename herinneringen op te roepen. Hoewel het recente geheugen bijvoorbeeld kan worden aangetast bij bewoners van Alzheimer, kan een specifieke geur herinneringen oproepen aan gebeurtenissen en emoties die jarenlang zijn opgesloten.
Kun je je de vreugde voorstellen die een Alzheimerpatiënt zou kunnen voelen bij het delen van een favoriete herinnering met een familielid, alleen maar omdat hij of zij een geur uit vervlogen tijden heeft ervaren?
#4: Geur helpt ondervoeding te bestrijden

Ondervoeding is een groot probleem voor de gezondheid en het welzijn van veel ouderen. Een nieuwe studie over ondervoeding en kwaliteit van leven onderzocht het effect van het verspreiden van de geur van brood voor en tijdens de maaltijd in 7 rusthuizen.
Uit de resultaten blijkt dat dit een positieve impact had op de ervaring met 9%. Daarnaast voelden de onderzochte bewoners van verpleeghuizen zich 12% gelukkiger na hun broodmaaltijd (in vergelijking met wanneer er geen broodgeur is) en voelden ze dat hun kwaliteit van het leven met 10% toenam.

Niet alleen de maaltijd zelf draagt bij aan de maaltijdbeleving. Er zijn veel andere, gerelateerde factoren. Omgevingssignalen, bijvoorbeeld geur, hebben een positief effect op de gemoedstoestand en het consumptiegedrag van bewoners.
Positieve gevoelens zorgen ervoor dat de bewoners meer gaan eten; negatieve gevoelens hebben het tegenovergestelde effect. Het is dus belangrijk om een vrolijke sfeer te creëren tijdens de maaltijden in de rusthuizen.
#5: Geparfumeerde omgeving motiveert personeel

Studies tonen aan dat bepaalde geuren de kracht hebben om het moreel van het personeel te verhogen en gemotiveerd te houden. In feite hebben sommige zorginstellingen een duidelijke verlaging van stressniveaus gezien - van 40% van het personeel dat zich gestrest voelt naar slechts 3% - na het introduceren van citrusgeuren in hun werkomgeving. Andere geuren zoals kaneel bevorderen alertheid en focus, terwijl pepermunt wordt geassocieerd met verhoogde prestaties.

 

Wil je graag weten hoe onze geurinstallatie je bedrijf kan helpen? Vraag je gratis geurmachine test aan hier

Aanmelden om een reactie achter te laten
Deze massagekaars doet je presteren op alle vlakken