Geurentrends 2022
“Functionele” geuren: trend van de toekomst?

Hoe wetenschappelijk is het?

Over functionele geuren wordt al een paar jaar gesproken - experts noemen ze één van de belangrijkste wellnesstrends van de toekomst. Dit is niet verwonderlijk, aangezien functionele parfums in 2022 aan kracht zullen blijven winnen. Wij vertellen je het nu waarom.

Functionele geuren zijn geuren die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook het welzijn van een persoon beïnvloeden. Ze kunnen ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt als je down bent, meer ontspannen in tijden van stress, sexy, energiek enzovoort. Dit wordt bereikt door bepaalde componenten in de samenstelling - essentiële oliën of synthetische ingrediënten.

Functionele geur kan een kaars zijn met de geur van vers gebakken brood of appeltaart, zoals in de kindertijd. Het kan een speciaal voor een hotel gecreëerde compositie zijn, die ontworpen is om een ​​gevoel van rust, comfort en huiselijkheid bij de gasten op te roepen. Dit is de herkenbare geur van winkels van een populair kledingmerk. Of het kan een parfum zijn met een rustgevend effect.

In 2004 ontvingen Linda Buck en Richard Axel de Nobelprijs voor hun bewijs dat ons reuksysteem meer dan 1.000 genen heeft en dat we ongeveer 10.000 verschillende geuren kunnen herkennen en onthouden.

Later ontdekten neurowetenschappers dat geur sterk verbonden is met het geheugen, met name de voorste olfactorische kern in de hersenen naar de hippocampus. De hippocampus helpt bij het creëren van nieuwe herinneringen.

De geuren die we ruiken reizen door de amygdala (die verantwoordelijk is voor veel van onze emoties) en de hippocampus, en vervolgens in de thalamus, die sensorische signalen verwerkt. Dit bevestigt dat alle geuren die we waarnemen, specifieke emoties en herinneringen in onze hersenen kunnen oproepen. Van alle zintuigen is het reukvermogen het meest efficiënt als het gaat om het opwekken van emoties en levendige herinneringen. Dit betekent dat geuren ons welzijn beïnvloeden.

Wat is het verschil tussen aromatherapie en functionele geuren?

Aromatherapie is het aanbrengen op de huid of het inademen van pure essentiële oliën. Functionele geuren daarentegen kunnen een samenstelling zijn van etherische en non-etherische oliën. Bijvoorbeeld als de formule synthetische ingrediënten of een mengsel van synthetische stoffen en natuurlijke oliën gebruikt.

Functionele geuren zijn natuurlijk niet geschikt voor medicinale doeleinden . Maar ze zullen je slechte dag opfleuren of je helpen je op een moeilijke vergadering af te stemmen. Hun werkingsprincipe is gebaseerd op een kortstondig en snel effect op het olfactorische systeem.

Is het waar of gewoon een marketingtruc?

De werking van etherische oliën is wetenschappelijk bewezen, wat betekent dat er geen twijfel bestaat over het werk van functionele geuren. Men kan echter niet zonder individuele factoren - iedereen heeft een heel andere perceptie van dezelfde geuren. Zo werkt de beroemde etherische olie van lavendel voor één persoon als een kalmerend middel, voor de ander als een energiestimulans.

Functionele geuren kunnen echt een bepaalde stemming geven - zoals elk parfum.

Waarom worden functionele geuren steeds populairder?

Parfums worden belangrijke hulpmiddelen voor de geestelijke gezondheid. Studies hebben een toename van de trend aangetoond. Bovendien is de ontwikkeling ervan versneld door de pandemie: mensen ervaren een constante staat van stress en angst - je moet manieren zoeken om je fijn te voelen.

Enkele statistieken: het is bewezen dat 41% van de parfumconsumenten gemotiveerd wordt door het feit dat de geur een positief effect heeft op hun humeur. Daarom verschijnen functionele geuren tegenwoordig niet alleen in een niche, maar ook in luxe en op de massamarkt.

Hoe werkt het en waar te beginnen?

Hoe vind ik een geur die doet wat hij moet doen - En hoe werkt het?

Wij helpen je graag verder! Vraag een gratis geurmachinetest aan, wij komen langs en geven je graag een advies op maat.

Aanmelden om een reactie achter te laten
Altijd een lekkere geur in huis
Onze tips